top of page
Zoeken

Ik ga op vakantie en doe waar ik zin in heb!

Kan jij op vakantie goed ontspannen? En doe je op vakantie waar je écht zin in hebt?

Je bent al de hele week aan het rennen om alles af te krijgen voordat je op vakantie gaat. Je bent er zó aan toe! Na een lange vergaderdag heb je nog behoorlijk wat ongelezen mailtjes in je inbox. Die beantwoord je na het avondeten wel, je spullen pak je morgenochtend vroeg dan maar. Ook ruim je ’s ochtends het huis nog even snel op, je vindt het nu eenmaal een lekker gevoel om de boel netjes achter te laten.


De eerste dagen van de vakantie ben je bepaald niet vrolijk en je komt maar niet van die hoofdpijn af. Bovendien speelt er op kantoor van alles en je wordt onrustig van het idee dat je er niet bent. Stiekem bekijk je dus af en toe je werkmail... Maar je hebt ook een hele lijst gemaakt van bezienswaardigheden in de omgeving waarvan je vindt dat je ze moet zien. Je loopt ze allemaal af en maakt foto’s die je zo snel mogelijk op Instagram plaatst, uiteraard blijf je vervolgens op Instagram hangen. Je ziet dat je vrienden samen op stap zijn geweest, op de foto spat het plezier er vanaf. Jij baalt dat ze niet even hebben gewacht totdat je weer terug bent van vakantie.


Na een week of twee merk je dan eindelijk dat je toch wat meer ontspant. Maar het einde van de vakantie is alweer in zicht. Je komt op zondagavond laat thuis en de volgende dag heb je al om 9:00 uur je eerste vergadering. In de trein naar kantoor open je je mail, de moed zakt je in je schoenen als je ziet dat je er een paar honderd hebt. Het vakantiegevoel is nu alweer verdwenen…


Het moeten-virus...

Ik hoop oprecht dat je niets herkent in het verhaal hierboven!


Helaas moet ik toegeven dat ik er wel dingen in herken. Al vanaf het begin van mijn carrière heb ik last van wat ik ‘afsluitstress’ noem, het gevoel dat ik te weinig tijd heb om alles af te ronden voor mijn vakantie. Met alles bedoel ik dan ook echt alles... Ik ben het type dat zich voorneemt om nog even voor mijn vakantie de mappen op mijn bureaublad op te ruimen terwijl dat uiteraard niet echt nodig is. En jarenlang is het me gelukt niet te werken op vakantie. Totdat ik een tijdje terug een directeur had die dat zelf wel deed, waardoor ik onbewust de druk voelde om dat ook te doen. Gelukkig ben ik inmiddels weer gestopt met deze slechte gewoonte :-)


Maar vorige maand, in de trein onderweg naar Noorwegen, kwam ik er wel achter dat ik zelfs op vakantie last heb van het vreselijke ‘moeten-virus’. Zo kan ik besluiten dat ik achterstallig leeswerk wil inhalen en sleep ik boeken mee waar ik een jaar eerder in ben begonnen, samen met een stapel tijdschriften die ik half uit heb. Je raadt het al, ik lees ergens gedurende de vakantie tien bladzijden en sleep alles vervolgens weer zo goed als ongelezen mee terug naar huis.


Thuis en op het werk moeten we vaak van alles van leidinggevenden, collega’s, familie en vrienden, maar vooral ook van onszelf! Soms lijkt het wel alsof alles wat we doen nuttig moet zijn en voelen we ons schuldig als we niets doen. Zelfs ontspannen is voor velen van ons een doel op zich geworden: we zetten minstens 10.000 stappen per dag om gezonder te worden en we nemen een massage om van onze door stress pijnlijk geworden spieren aan te pakken.


Doe waar je zin in hebt!

In het dagelijks leven ben je druk met alle ballen tegelijk in de lucht houden. Gun jezelf dus echt even vakantie, je hebt het verdiend! En ga nou juist op vakantie niet ook nog eens een to do-lijst afwerken.


Doe waar je zin in hebt: geef aandacht aan de mensen met wie je op reis bent, leef zonder plan, ga op avontuur, sta open voor onverwachte ontmoetingen, ontdek per toeval leuke plekjes en blijf er hangen, geniet van het lekkere eten en drinken, ervaar het gevoel van vrijheid, lach, speel, dans. Of doe bovenstaande dingen vooral niet als het niet bij je past en doe iets anders waar JIJ écht zin in hebt…


Van vakantie word je gelukkig, maar het heeft nog meer nut. Uit onderzoek blijkt dat we in onze avonden en weekenden vaak onvoldoende herstellen van onze drukke levens en overvolle agenda’s. Juist een vakantie biedt de mogelijkheid om fysiek en mentaal op te laden. En hoe meer je loskomt van je dagelijkse beslommering en verplichtingen des te beter dat lukt. Zo zorgt vakantie ervoor dat je psychologische veerkracht toeneemt, waardoor je in de toekomst beter met stress om kan gaan. Tot slot merk ik zelf altijd dat ik creatiever ben als ik even niets moet van mezelf. Ik krijg juist als ik een beetje zwerf door de tijd mijn beste ideeën. Bovendien doe je op vakantie minder op de automatische piloot, wat je creativiteit ook nog eens een boost geeft. Dus goed vakantie vieren is ook in het belang van de baas ;-)


Nog meer tips om deze vakantie goed op te laden

* Als je moeite hebt met bedenken waar je echt zin in hebt, ga dan eens terug in de tijd. Wat waren je fijnste vakanties tot nu toe en waarom? Kijk of je die elementen kan toevoegen aan je komende vakantie. 


* Laat de boel de boel. Als je je de eerste dagen van de vakantie fysiek of mentaal niet lekker voelt, betekent dat waarschijnlijk dat je voor de vakantie te gestrest bent geweest. Dat noemen ze ook wel vrijetijdsziekte. Wat een deprimerende term, vind je niet? Zorg dus dat de overgang van de drukte naar vakantie zo relaxt mogelijk is. Neem bijvoorbeeld een dagje eerder vrij en werk je laatste werkdag thuis zodat je alles rustig af kan ronden. En prioriteer: wat moet er echt af voor je vakantie?


* Laat je werktelefoon thuis. Wil je toch bereikbaar zijn? Geef iemand op je werk je privé-nummer en vraag of ze alleen willen bellen als er echt iets aan de hand is. Mijn ervaring is dat dan nooit gebeurt. Je collega’s blijken stiekem een stuk zelfredzamer dan je denkt ;-)


* Hoe hoger je verwachtingen, des te groter de kans op teleurstelling. Probeer op vakantie te gaan met een open vizier. Valt het toch tegen, probeer erom te lachen. Vaker op vakantie gaan helpt ook om te voorkomen dat een vakantie moet voldoen aan onmogelijke verwachtingen.


* Hoe meer je op je telefoon zit, des te minder aandacht heb je voor de mensen en de omgeving om je heen. Bovendien ben je minder ‘weg’ als je continu blijft volgen wat er in Nederland speelt. Probeer dus eens geen nieuws te checken, social media even te laten voor wat het is en de meldingen op je telefoon uit te zetten.


* Merk je dat je toch gestrest bent op vakantie? Maak eens een mooie wandeling door de natuur, de natuur heeft namelijk een kalmerende werking op ons. Beweeg eens wat langzamer, je zal zien dat je dan andere dingen opvallen.


* Wil je je even focussen op je eigen gedachten? Zorg dat je ook dingen alleen doet. Heb je een mooi inzicht of goed idee, stuur jezelf een kaart zodat je hier bij thuiskomst aan wordt herinnerd.


Maar misschien wel de belangrijkste tip, ervaar deze vakantie bewust waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld het gevoel van vrijheid of aandacht hebben voor de mensen om je heen. En denk eens na wat er nodig is om in het normale leven meer vakantiegevoel te ervaren. Want het is voor iedereen fijner als we relaxter en blijer door het leven gaan :-)


Hele fijne vakantie allemaal!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page