top of page
Zoeken

Stress, op stress, op stress…

Vind jij je werk nog leuk? Lukt het jou om nog volop te genieten van het leven? Heb jij het idee dat je voldoende aandacht geeft aan dingen die er echt toe doen?

Na maandenlang verplicht thuiswerken en met nog maanden in het vooruitzicht is bij veel

thuiswerkers de rek er wel zo’n beetje uit. Er zijn signalen dat er een golf aan burn-outs aan zit te komen. Hoe komt dat toch?

Het coronastressmodel

Langdurige stress zorgt voor een versnelde slijtage van je lichaam en je brein. Het zorgt er ook voor dat je denkkracht vermindert. Met andere woorden, van continu druk zijn worden we dommer en dat is niet goed voor onze innovatiekracht (lees ook mijn blog Slimmer & leuker werken? Juist nu!). Ook worden we niet gelukkig van druk zijn. Het is moeilijker genieten als we gestrest zijn en vaak slurpt ons werk al onze aandacht en energie op. Als je te druk bent is het dus nog belangrijker om goed op te laden. En daar zit ‘m op dit moment nou nét de crux…


Ik heb het coronastressmodel gemaakt om te laten zien waarom veel mensen zich op dit moment zo belabberd voelen.


Coronastress

Door de coronacrisis ervaren velen van ons meer stress dan normaal. We maken ons zorgen over onze eigen gezondheid of die van familie en vrienden, over onze eigen baan of die van onze partner en over wat de maatschappelijke en economische gevolgen zijn van de maatregelen die nodig zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. Dat is op zichzelf al behoorlijk veel extra stress.

Werkstress

Daar komt het verplichte thuiswerken bovenop. We zijn op de een of andere manier drukker dan voor de coronacrisis. We raken uitgeput van het digitaal vergaderen. Werk en privé lopen meer dan ooit tevoren in elkaar over. Hele dagen zitten we achter onze laptops in ons eentje te ploeteren en dat is gewoon niet leuk.

Opladen

Om de balans goed te houden is het belangrijk om teveel stress te compenseren met voldoende ontspanning. Goed opladen is dan essentieel. Dat is in coronatijd vaak veel moeilijker dan normaal. Activiteiten die we tot een paar maanden geleden volstrekt vanzelfsprekend vonden zijn lastiger zo niet onmogelijk in deze tijden. Zoals op vakantie gaan, met vrienden een hapje eten of simpelweg naar de bioscoop. We hebben dus niet alleen meer stress dan normaal, ook opladen is veel lastiger geworden.

Verbinding

Om het dan nog erger te maken: we missen door de coronacrisis een gevoel van verbinding met elkaar en met ons werk. Mensen zijn sociale wezens, we hebben dus andere mensen om ons heen nodig om ons goed te voelen. Door ‘social distancing’ voelen we ons minder verbonden met elkaar en dat heeft zijn mentale weerslag. Of het nou gaat om het knuffelen van ouders, het borrelen met een groep vrienden of het spontane praatje bij de koffieautomaat. Het kan allemaal niet meer… Bovendien zijn gesprekken tijdens online meetings voornamelijk nog functioneel, voor een goed gesprek nemen we weinig tot geen tijd. Terwijl we dat soort gesprekken juist nu zo nodig hebben om ons gezien en van betekenis te voelen.

Stress, op stress, op stress dus…

Wat nu?

Ik hoor je denken: “Nou Dille, lekker is dat. Wat een ellende… Is er dan ook nog iets aan te doen?” Gelukkig wel! Het coronastressmodel laat ook zien aan welke knoppen je kunt draaien om je werk én je leven weer leuker te maken. Misschien is dus het coronaoplaadmodel wel een betere naam.

Maak je je bijvoorbeeld erg veel zorgen over de coronacrisis? Zorg dat je daar met iemand over praat zodat je steun ervaart. Ben je je werk zat? Maak het leuker door een lekker muziekje op te zetten (lees voor meer thuiswerktips mijn blog Te druk? Tijdmanagement werkt averechts…). Wees in deze extreme tijden extra lief voor jezelf. Maak een lijst van dingen waar je je beter van gaat voelen, waar je blij van wordt. Zodat je iets te kiezen hebt op het moment dat je voelt dat je echt even moet ontspannen.

Kijk vooral ook waar verbinding nog wel mogelijk is en wees creatief in de manier waarop je dat doet, zowel in je werk als privé. We hebben het over ‘social distancing’, maar terecht wees iemand me er laatst op dat we beter kunnen spreken over ‘physical distancing’. Alleen en samen wandelen is iets dat ik bijvoorbeeld echt heb ontdekt de afgelopen maanden. Alleen wandelen doe ik om in alle rust op te laden, samen wandelen doe ik voor verdieping, inspiratie en om samen te lachen. Zeker nu kan ik erg genieten van mooie gesprekken, omringd door prachtige herfstkleuren. Ook een mooie manier van opladen.

Wat werkt voor jou?

Ondertussen ben ik ook heel benieuwd naar jouw ervaringen!

· Wat maakt de coronacrisis voor jou zo lastig?

· Wat mis je het meest aan het ‘real life’ contact met je collega’s?

· Hoe maak jij je werk leuker?

· Hoe laad jij nu op?

· Hoe creëer jij nu verbinding met collega’s en/of jouw werk en/of jouw organisatie?

Ook ben ik benieuwd naar jouw reactie op het coronastressmodel: vind je het herkenbaar, mis je nog elementen?

Leuk als je wil reageren! Je kunt dat doen door mij een mail te sturen: dille@dilleplus.nl.

Om je nog wat verder op weg te helpen ga ik een praktische handleiding voor je maken die je vervolgens helemaal zelf kunt aanvullen met wat voor jou werkt. Wil je deze ontvangen? Meld je dan aan op: https://www.dilleplus.nl/aanmelden

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page